1979 – 2019

40 jaar mannenwerk

Deelnemers delen hun ervaringen n.a.v. de jubileumworkshop

(De Glind, 4-6- oktober 2019)

We vieren 40 jaar Mannenwerk in Nederland

Het Mannenwerk is 40 jaar geleden begonnen met de eerste workshop voor mannen van Jan Andreae in vormingscentrum De Oorsprong in Sint Nicolaasga. Daarmee is een plek ontstaan voor mannen om andere mannen te ontmoeten.

Een plek voor mannen om contact te maken, om zichzelf te ontmoeten, te (her)ontdekken en zich kenbaar te maken en vandaaruit met hernieuwde energie de wereld in te gaan. 40 jaar een plek waar mannen zich kunnen verbinden met zichzelf, met andere mannen en met de wereld om hen heen.

ruimte

voor

jezelf

Alles zeggen

Voor mij is Mannenwerk vooral van belang door de ruimte die ik er krijg om me te uiten. Ik kan alles zeggen wat ik wil zeggen. Ik hoef geen rekening te houden met gevoeligheden bij anderen. Dat werkt voor mij helend en brengt me in een geleidelijk proces van verandering, waarbij ik zelf het tempo bepaal.

Koen

Diep geraakt

Ook ik heb genoten van het weekend en met name de workshops. Een mooi instrument om elkaar te ontmoeten en te leren kennen. De workshop familieopstelling heeft mij diep geraakt en een stukje van mijn verleden geheeld. Ik gun het ‘iedereen’.

Gerard

Tot aanvaarding komen

Mannenwerk heeft voor mij veel betekend om te komen tot een aanvaarding van mijn seksuele geaardheid. Tijdens de laatste workshop gaven vele mannen aan dat ik dat ook uitstraalde, vergeleken met mijn voorkomen tijdens eerdere workshops. Zo voel ik dat zelf ook. Mannenwerk moet gecontinueerd worden.

Frank

Een welkomstplek

Ik vond deze workshop bijzonder prettig, zoals ik wel heb laten merken, omdat de sfeer iets had van een re√ľnie waarin ik oude bekenden terugzag, maar ook met een welkomstplek voor nieuwe deelnemers. En de sub-workshops vond ik een grote verrijking, vooral omdat ze nieuwe ruimte en aanleiding boden voor lichamelijk contact.

Henk

Ik voel meer ruimte

Ik vond het programma mooi harmonisch opgebouwd. Vooral met de workshop tantra werd oude pijn rond gemis van intimiteit aangeraakt. Het resultaat is dat ik in mijn eigen situatie meer ruimte voel en minder oordelend liefde kan voelen.

Tamme

Mijn eigen weg zoeken

Het delen met elkaar, de workshops, het feest op zaterdagavond, de toevallige ontmoetingen: allemaal even zinvolle gebeurtenissen die mij op verschillende manieren bijblijven. Ik ben dankbaar voor het delen van levenservaringen zoals ik dat met verschillende mannen mocht beleven. Verhalen waarin ik mij gedeeltelijk of meer dan gedeeltelijk herken en die mij aanzetten mijn eigen weg verder te zoeken.

Joris

Een verademing

Ook dit weekend van Mannenwerk was weer een verademing. Letterlijk en figuurlijk. Letterlijk, omdat er bij ieder gesprek ruimte gemaakt wordt voor adem en meditatie. Ook dit weekend was er weer volop gelegenheid om stil te staan bij hoe het werkelijk met je is. Je uitspreken, luisteren naar elkaar, stilte. Alles bij elkaar was het ook figuurlijk een verademing. Ik noem het naar vrienden toe een retraite. Ik kwam opgeladen en tot rust gekomen weer thuis.

Peter

Veilig, verbindend, …

Veilig, verbindend, ondersteunend en vrij. Veilig: door de prima leiding en de vaste structuur van grote en kleine gespreksgroepen kan er rustig en goed naar elkaar worden geluisterd. Ik kan me daardoor vrij uitspreken over wat ik denk of voel op een bepaald moment. Verbindend: in dit weekend waren er bijna 30 mannen om me mee verbonden te voelen, om mee te spreken, te zingen en te dansen. Steun: ik had net in dit weekend een verlies in de familie mee te maken, maar ik kon daardoor de steun van mannen om me heen goed voelen, er werd goed op ingespeeld.

Joan

Steun van de groep

Ik ervaar de workshops steeds als waardevol en verrijkend voor mijn leven. Ik ga er altijd een stukje zelfverzekerder vandaan. Vooral heel bijzonder en schaars in het alledaagse leven is voor mij het gevoel, door een hele GROEP te worden ondersteund. Dit soort ervaring, gedeeld met zo’n 26 andere mannen… dat is voor mij zeer bijzonder… en het laat een heel goed gevoel achter!

Martin